Kim jest użytkownik?
Użytkownik w systemie Keycafe to po prostu osoba, której przyznano uprawnienia dostępu lub zarządzania i która jest rejestrowana podczas odbioru lub zwrotu klucza. Każdy użytkownik posiada jeden lub więcej unikalnych kodów dostępu, w zależności od ustawień i uprawnień określonych przez właścicieli kluczy oraz administratorów organizacji.
W przypadku wszystkich typów użytkowników Kod Dostępu może zostać włączony przez administratora organizacji, aby umożliwić dostęp do kluczy należących do tej organizacji. Jeśli jesteś pracownikiem firmy korzystającej z Keycafe i nie używasz Keycafe nigdzie indziej, Kod Dostępu jest wszystkim, czego potrzebujesz. Wyłącznie w przypadku Pełnych Użytkowników ich numer telefonu oraz losowo wygenerowany Globalny Kod SmartBox mogą być używane do uzyskiwania dostępu do wszelkich kluczy, do których otrzymali uprawnienia, bez względu na organizację czy lokalizację.
Typy użytkowników
W systemie Keycafe istnieją dwa typy użytkowników. Możesz korzystać z połączenia obu typów w zależności od potrzeb Twojej organizacji i przepływu pracy.
Pełny użytkownik
Pełny użytkownik jest przeznaczony dla pracowników lub personelu, którzy będą korzystać z naszych aplikacji na systemy iOS, Android lub aplikacji komputerowych w celu uzyskania dostępu do zaawansowanych funkcji, takich jak administrowanie użytkownikami, nadawanie uprawnień do kluczy, przeglądanie dzienników zdarzeń itp. Pełny użytkownik zostanie zaproszony do bezpiecznej rejestracji konta w Keycafe przy użyciu swojego adresu e-mail. Użytkownik zarządza własnymi danymi logowania i ustawieniami uwierzytelniania dwuskładnikowego na swoim koncie. Zalecamy ten typ konta dla użytkowników korporacyjnych, którzy regularnie korzystają z oprogramowania biurowego w Twojej firmie.
Użytkownik SmartBox
Użytkownik SmartBox jest przeznaczony dla pracowników lub personelu, którzy będą okresowo przekazywać lub odbierać klucze przy użyciu udostępnionego im kodu dostępu, ale nie wymagają zaawansowanych funkcji. Użytkownik jest tworzony natychmiast, zarządzany przez Ciebie (administratora organizacji) i nie wymaga rejestracji ze strony użytkownika. Użytkownik nie będzie mógł logować się do naszych aplikacji na systemy iOS, Android ani aplikacji komputerowych i nie może wykonywać funkcji administracyjnych, takich jak zarządzanie uprawnieniami do kluczy. Użytkownicy ci będą mogli wchodzić w interakcję z Twoimi urządzeniami SmartBox wyłącznie w celu odbioru i zwrotu kluczy za pomocą przekazanego im kodu dostępu lub identyfikatora (rola uprawnień Dostęp ciągły).
Identyfikatory dla Użytkowników SmartBox
Podobnie jak Pełnym Użytkownikom, Użytkownikom SmartBox można przypisać identyfikatory użytkownika.
Informacje o rolach uprawnień
Role uprawnień określają, co użytkownik może zrobić z kluczem, grupą kluczy lub lokalizacją. Są często wykorzystywane do rozróżniania uprawnień menedżerów, personelu i działu wsparcia.
Role uprawnień dla kluczy/grup kluczy
Klucze/Grupy kluczy | ||||
Rola uprawnień | Dostęp na podstawie rezerwacji | Dostęp ciągły | Menedżer | Administrator organizacji |
Wyświetlanie szczegółów klucza | ✔️ | ✔️ | ✔️ | ✔️ |
Odbiór kluczy z rezerwacją | ✔️ | ✔️ | ✔️ | ✔️ |
Odbiór kluczy bez rezerwacji | - | ✔️ | ✔️ | ✔️ |
Wykonywanie wymian w terenie | - | ✔️ | ✔️ | ✔️ |
Wyświetlanie rezerwacji kluczy innych użytkowników | ✔️ | - | ✔️ | ✔️ |
Wyświetlanie kodów rezerwacji innych użytkowników | - | - | ✔️ | ✔️ |
Dodawanie/edycja uprawnień do kluczy | - | - | ✔️ | ✔️ |
Wyświetlanie historii użycia klucza | ✔️ | 2 ostatnie zdarzenia | ✔️ | ✔️ |
Edycja szczegółów klucza | - | - | ✔️ | ✔️ |
Tworzenie/edycja rezerwacji | - | - | ✔️ | ✔️ |
Otrzymywanie powiadomień o odbiorze/zwrocie klucza | - | - | ✔️ | ✔️ |
Wyświetlanie/zarządzanie kodami kluczy | - | - | ✔️ | ✔️ |
Tworzenie nowych kluczy/grup kluczy | - | - | - | ✔️ |
Wyświetlanie/edycja/tworzenie alertów programowalnych | - | - | - | ✔️ |
Wyświetlanie/edycja/tworzenie grup kluczy | - | - | - | ✔️ |
Eksport danych | - | - | - | ✔️ |
Tylko do odczytu (wycofane)
Rola wycofana
*Od 6 maja 2025 r. uprawnienie Tylko do odczytu dla Kluczy i Grup kluczy zostało wycofane. W przypadku obecnych użytkowników z tym uprawnieniem nic się nie zmieni, ale od tej pory nowe uprawnienia do kluczy i grup kluczy nie będą zawierać tej opcji.
Użytkownik będzie mógł zobaczyć i znaleźć wszystkie informacje o kluczu, jego historii, dostępach użytkowników oraz rezerwacjach powiązanych z kluczem. Nie będzie mógł odebrać klucza ani zobaczyć jego kodu klucza. Ten poziom uprawnień jest odpowiedni dla personelu wsparcia zdalnego.
Dostęp na podstawie rezerwacji
Rola uprawnień w planie Business Pro
Dostęp na podstawie rezerwacji to rola uprawnień dostępna wyłącznie dla organizacji korzystających z planu Business Pro.
Użytkownik będzie mógł samodzielnie rezerwować przedziały czasowe dla klucza oraz odbierać i zwracać klucz za pomocą swojego kodu dostępu lub kodu rezerwacji. Poza terminami rezerwacji nie będzie miał dostępu do klucza. Może przeglądać historię aktywności, rezerwacje i szczegóły klucza. Ten poziom uprawnień jest odpowiedni dla pracowników, którzy dzielą klucze z innymi pracownikami i których okresy korzystania z kluczy nie powinny na siebie nachodzić, np. kierowców pojazdów flotowych.
Dostęp ciągły
Wcześniej jako: Tylko wymiana
6 maja 2025 r. rola uprawnień Tylko wymiana została przemianowana na Dostęp ciągły. Funkcjonalność pozostaje bez zmian.
Użytkownik będzie mógł odbierać i zwracać klucz za pomocą swojego kodu dostępu lub aplikacji Keycafe oraz przeglądać szczegóły klucza. Może również zobaczyć 2 ostatnie zdarzenia wymiany klucza. Ten poziom uprawnień jest odpowiedni dla personelu będącego użytkownikami końcowymi, który regularnie odbiera i zwraca klucz.
Menedżer
Użytkownik będzie posiadał wszystkie uprawnienia z poziomu Dostęp ciągły, a także będzie mógł tworzyć rezerwacje i nimi zarządzać, edytować informacje o kluczu, otrzymywać powiadomienia o odbiorze/zwrocie klucza oraz przeglądać kod klucza i nim zarządzać. Ten poziom uprawnień jest odpowiedni dla personelu, od którego oczekuje się pełnego nadzoru nad kluczem.
Role uprawnień dla lokalizacji
Lokalizacje | |||
Rola uprawnień | Tylko do odczytu | Menedżer | Administrator organizacji |
Wyświetlanie podstawowych informacji o lokalizacji | ✔️ | ✔️ | ✔️ |
Wyświetlanie historii aktywności | ✔️ | ✔️ | ✔️ |
Wyświetlanie stanu skrytek na klucze | ✔️ | ✔️ | ✔️ |
Edycja stanu skrytek na klucze | - | ✔️ | ✔️ |
Otwieranie pojedynczych skrytek | - | ✔️ | ✔️ |
Otwieranie wszystkich skrytek | - | ✔️ | ✔️ |
Ponowne uruchamianie urządzeń SmartBox | - | ✔️ | ✔️ |
Demontaż urządzeń SmartBox | - | ✔️ | ✔️ |
Wyświetlanie kodów otwarcia offline | - | ✔️ | ✔️ |
Włączanie/zabezpieczanie/wyłączanie skrytek | - | ✔️ | ✔️ |
Przypisywanie/odpisywanie urządzeń SmartBox od lokalizacji | - | ✔️ | ✔️ |
Edycja szczegółów SmartBox/lokalizacji | - | ✔️ | ✔️ |
Włączanie/wyłączanie/edycja personalizacji | - | ✔️ | ✔️ |
Wyświetlanie nagrań wideo z wymiany kluczy | - | ✔️ | ✔️ |
Wyświetlanie/edycja/dodawanie uprawnionych użytkowników | - | - | ✔️ |
Tylko do odczytu
Użytkownik będzie mógł zobaczyć podstawowe informacje (adres, numer telefonu, godziny otwarcia, numery seryjne SmartBox) oraz historię aktywności lokalizacji, jak również stan skrytek wszystkich urządzeń SmartBox w danej lokalizacji. Ten poziom uprawnień jest odpowiedni dla personelu wsparcia zdalnego.
Menedżer
Użytkownik będzie posiadał wszystkie uprawnienia z poziomu Tylko do odczytu, a także będzie mógł wykonywać zadania związane z rozwiązywaniem problemów, takie jak zdalne otwieranie skrytek i demontaż SmartBox. Ten poziom uprawnień jest odpowiedni dla personelu, od którego oczekuje się pełnego nadzoru nad lokalizacją.