Dodaj pełnego użytkownika


  1. Wybierz + Dodaj → Użytkownik → Pełny użytkownik.

  2. Wprowadź Imię i nazwisko / Nazwę użytkownika.

  3. Wprowadź adres e-mail, aby zaprosić użytkownika do rejestracji konta.

  4. Jeśli chcesz, wprowadź komentarz, który zostanie wysłany do użytkownika wraz z zaproszeniem.

  5. Możesz wprowadzić niestandardowy kod dostępu, wyłączyć go za pomocą przełącznika lub wygenerować losowy kod, wyłączając i ponownie włączając przełącznik.

  6. Wprowadź uprawnienie dla użytkownika – może to być klucz, grupa kluczy lub lokalizacja.

  7. Wprowadź rolę uprawnień dla użytkownika.

  8. Jeśli chcesz przypisać identyfikator użytkownika dla tej osoby, wprowadź numer seryjny nieużywanej naklejki zbliżeniowej lub breloka.

  9. Wyślij e-mail powitalny automatycznie wysyła wiadomość e-mail do użytkownika po zakończeniu rejestracji, zawierającą jego kod dostępu oraz przydatne wskazówki i linki dotyczące rozpoczęcia korzystania z systemu Keycafe. Zalecamy pozostawienie tej opcji włączonej.

  10. Wybierz Dodaj użytkownika.

Przeglądanie pełnych użytkowników po zaproszeniu

Po utworzeniu pełnego użytkownika zobaczysz go pod filtrem Zaproszeni w zakładce Użytkownicy. Gdy utworzy konto w Keycafe, pojawi się pod filtrem Wszyscy.

invited-filter.png

 

Dodaj użytkownika SmartBox


  1. Wybierz + Dodaj → Użytkownik → Użytkownik SmartBox.

  2. Wprowadź imię i nazwisko użytkownika.

  3. Jeśli chcesz, wprowadź kontaktowy adres e-mail. Jest on używany wyłącznie do powiadomień programowalnych oraz do wysłania wiadomości powitalnej w kroku 10.

  4. Możesz wprowadzić niestandardowy kod dostępu, wyłączyć go za pomocą przełącznika lub wygenerować losowy kod, wyłączając i ponownie włączając przełącznik.

  5. Wprowadź uprawnienie dla użytkownika – może to być klucz, grupa kluczy lub wszystkie klucze. Pamiętaj, że będzie to uprawnienie Tylko wymiana.

  6. Jeśli chcesz przypisać identyfikator użytkownika dla tej osoby, wprowadź numer seryjny nieużywanej naklejki zbliżeniowej lub breloka.

  7. Wyślij e-mail powitalny automatycznie wysyła wiadomość e-mail do użytkownika po zakończeniu rejestracji, zawierającą jego kod dostępu oraz przydatne wskazówki i linki dotyczące rozpoczęcia korzystania z systemu Keycafe. Zalecamy pozostawienie tej opcji włączonej.

  8. Wybierz Dodaj użytkownika.

 

Masowe dodawanie użytkowników


Jeśli masz do dodania dużą liczbę użytkowników, możesz wykonać import masowy za pomocą pliku CSV. Instrukcje znajdziesz w sekcji Masowe dodawanie użytkowników.

 

Edycja lub przeglądanie uprawnień użytkownika


  1. Wybierz Użytkownicy → użytkownika, którego chcesz edytować lub wyświetlić.

  2. Możesz teraz wykonać następujące czynności:

  • Sprawdzić, które klucze użytkownik aktualnie pobrał

  • Przeglądać/edytować klucze i lokalizacje, do których użytkownik ma uprawnienia

  • Przeglądać historię pobrań i zwrotów kluczy przez użytkownika

  • Przeglądać/edytować dane kontaktowe użytkownika, kod dostępu oraz informacje o identyfikatorze użytkownika

 

Usuwanie lub trwałe wymazywanie użytkownika


Nieaktywni użytkownicy

Użytkownicy, którzy byli nieaktywni przez 365 dni (nie logowali się), zostaną automatycznie zaplanowani do trwałego wymazania za 30 dni.

Dostępne są trzy opcje usunięcia użytkownika:

  1. Usunięcie użytkownika usuwa go z organizacji oraz odbiera wszelkie powiązane z nim uprawnienia, ale nie dezaktywuje jego konta.

  2. Trwałe wymazanie użytkownika nie tylko usuwa go z organizacji i odbiera wszystkie powiązane uprawnienia, ale także trwale dezaktywuje jego konto i anonimizuje wszystkie jego dane zgodnie z przepisami RODO. Ta operacja jest nieodwracalna. Wybierz między usunięciem natychmiastowym a 30-dniowym opóźnieniem.

  3. Archiwizacja użytkownika usuwa go z organizacji i odbiera wszystkie powiązane uprawnienia, a także dezaktywuje jego konto. Jednak jego dane nie podlegają anonimizacji.

Pewne warunki uniemożliwią usunięcie użytkownika:

  • użytkownik jest częścią innej organizacji z kluczami

  • użytkownik aktywnie korzysta z Keycafe Public do prywatnej wymiany kluczy

  1. Wybierz Użytkownicy → użytkownika, którego chcesz usunąć lub wymazać → O użytkowniku → Edytuj.

  2. Wybierz Usuń użytkownika → Usuń lub Wymaż użytkownika → Wymaż.

Ponowne użycie numeru telefonu

Jeśli musisz usunąć użytkownika i utworzyć nowego użytkownika z tym samym numerem telefonu, wybierz Wymaż natychmiast.